Vertellen


Een Goed Verhaal is Voor Iedereen

Het kopje ´vertellen´ is onderverdeeld in allerlei categorieën. Doelgroepen heb ik ze genoemd, van kleuters tot bedrijfsleven, van middelbare school tot mensen met mogelijkheden. Zo is het duidelijk voor iedereen, dat scheelt een hoop gepuzzel. Er zijn echter verhalen, die niet onder te brengen zijn in hokjes. Deze verhalen zijn voor iedereen.

Ik heb het meegemaakt, mogen meemaken. Hetzelfde verhaal, dat ik aan jonge kinderen vertel en een tijd later voor volwassenen. Of voor allerlei leeftijden samen. Dat is de magie van een goed verhaal en de juiste klik met elkaar. Ik kan dit moeilijk uitleggen. En ga dit ook niet proberen. Het zou het mysterie kunnen verklaren en geheimen maken het leven aantrekkelijker dan bewijzen. Zei me ooit een veel wijzer man.

Bij elke categorie zijn er daarom ‘verhalen op maat’ te vinden. Sommige verhalen zijn ook daadwerkelijk op maat, geselecteerd op leeftijd en niveau. Maar die bijzondere verhalen, die iedereen aanspreken, vallen daar ook onder. Natuurlijk stem ik woordkeus af op het publiek. De kern van het verhaal blijft gelijk en is voor iedereen en van alle tijden.


Oud Genoeg om te Vertellen

Bij de oude Grieken mocht iemand zich pas verteller noemen als je ouder was dan 55. Dan had je enige levenservaring , dan was je oud. Oud genoeg om eens wat meer te mogen vertellen. In feite zou ik mijn mond nog niet open mogen doen, ware ik een oude Griek. In het binnenland van Suriname is er de term ´yonkuman´, jonge man. Dit is iedere man tot 40 jaar. Ik heb besloten dit criterium aan te houden, waardoor ik reeds enige jaren een oude man ben en me verteller durf te noemen.

Dat wil niet zeggen ´dat ik er al ben´. Afgezien van het feit dat ik geen idee heb waar ik zou moeten zijn, geloof ik dat goed luisteren voor zowel een verteller als muzikant vaardigheid nummer 1 is. Dus weet ik wanneer ik moet zwijgen om te genieten en leren van een ander. Of dat nu een kleuter is of een manager. Dat is mijn basishouding op het podium: ik weet het niet beter en wil niet per se de leukste zijn of het laatste woord hebben. We doen het samen en door de inbreng van mensen uit het publiek is elke voorstelling anders en komen de verhalen tot leven. Ik zet de lijnen uit en weet wat ik wil vertellen, maar durf en kan ook loslaten. Dan gebeuren er de mooiste dingen.

En ik weet waarover ik het heb. Ondanks mijn recente status van ´owruman´, heb ik al heel wat meters achter de rug als het gaat om vertellen. Dit vooral in het Afrika Museum in Berg en Dal. Vandaar ook het ruime aanbod aan voorstellingen. Een deel heb ik al eens in het museum gegeven. Met toestemming heb ik ze nu op de site gezet . Er zijn voorstellingen die ik maak in opdracht van het Afrika Museum, die ik slechts daar ten uitvoer breng. Is er interesse voor, kom dan langs in Berg en Dal.


Verhalen in Meerdere Talen

Graag wil ik hier vermelden dat alle voorstellingen ook in het Engels kunnen, de meeste in het Duits en voor de jongste kinderen in het Frans. Hieronder twee filmpjes van voorstellingen op de English International School van Cotonou in Benin.

Prince Buju ft Sjoerd – In the War // Muziek in verhalen
  1. Prince Buju ft Sjoerd – In the War // Muziek in verhalen
  2. Avoyure (Long Life)- King Ayisoba Ft Sjoerd // Muziek in verhalen
  3. Improvisation – Sjoerd with Menoj Roekalea // Muziek in verhalen