CV / Bio / Drijfveren

Van kinds af aan was mijn doel: naar Afrika. Niet omdat ik het thuis niet naar de zin had, het was nu eenmaal zo. Aanvankelijk ging mijn interesse uit naar de natuur, gedurende de middelbare schooltijd verlegde ik de focus steeds meer op mensen. Een studie Culturele Antropologie was onvermijdelijk. Mijn veldwerk in Gambia was de droom die uitkwam. Ik deed er onderzoek naar chiefs en griots (traditionele verhalenvertellers en muzikanten). Tijdens mijn studententijd was ik zelf ook druk met muziek maken. Klarinet in een straatorkest, toetsten in een reggae band en drum in een rockband.

Mijn muzikale vaardigheden heb ik verder kunnen ontwikkelen in ‘Het Land van Ooit’, waar ik twee jaar deel mocht uitmaken van een muziek/theater gezelschap. Dat was in 2000, het jaar waar ik ook startte als rondleider in het Afrika Museum. Na een tijdje begon ik in Het Land van Ooit de inhoud, en in het Afrika Museum de muziek en het theater te missen. Na twee jaar besloot ik de Pabo te gaan doen (verkorte deeltijd). Ik vond educatie een mooie brug tussen Antropologie en muziek en theater. De eindstage deed ik in Botopasi te Suriname. Muziek, verhalen en spreekwoorden zette ik in om de woordenschat uit te breiden.

Eenmaal afgestudeerd bleef ik op de Pabo, als docent levensbeschouwing. Ik ben daar met  studenten intensief bezig geweest met de pedagogische waarde en kracht van verhalen. Na twee jaar besloot ik m’n contact op te zeggen en weer naar Suriname te gaan. Daar werkte ik enige tijd voor een stichting die zich richtte op verbetering van het onderwijs in het binnenland. Terug in Nederland een tijdje ingevallen op scholen en toen een half jaar naar Ghana. Daar heb ik me de Ghanese highlife muziek eigen gemaakt, door mee te doen met bands in clubs, kerken, hotels en theaters.

In 2008 keerde ik terug naar Nijmegen en kreeg mijn kans te vertellen in het Afrika Museum. Gedurende de jaren heb ik dit uitgebreid en vertel ik ook op scholen, festivals, bibliotheken, verzorgingstehuizen, waar dan ook. Van 2010 tot 2016 was ik invalmeester op de Vrije School van Nijmegen en werkte enige jaren als zorgverlener bij ‘de Driestroom’. Meer acteerervaring deed ik op bij verschillende theaterbureaus. In 2014 volgde ik de verdiepingscursus op de Vertelacademie te Utrecht. Sinds 2016 geef ik ook muziektherapie en in 2017 ben ik begonnen als cultuurdocent bij cultureelcentrum ‘De Lindenberg’ in Nijmegen.

In 2012/2013 heb ik mezelf vrijgemaakt en ben vijf maanden naar Ghana gegaan. Daar veel muziek gemaakt/ opgenomen en verteld op scholen, ook op de Nederlandse scholen van Burkina Faso en Benin.

In 2014 was ik acht maanden waarnemend directeur/leerkracht van de Nederlandse School in Benin. Daar heb ik veelvuldig verhalen ingezet als basis voor taalonderwijs. Ook heb ik regelmatig verteld op internationale scholen aldaar en in Ghana.

In Afrika heb ik mezelf leren kennen. Ondanks het gegeven dat ik me er met zoveel enthousiasme heb ingestort, ondanks het feit dat ik Antropologie heb gestudeerd (de studie bij uitstek om andere culturen te doorgronden). Ik heb gevoeld hoezeer ik, net als iedereen, een product ben van mijn omgeving, cultuur en land. Misverstanden, onbegrip, maar ook bewondering voor het andere hebben dit inzicht gevoed. Tegelijkertijd heb ik kunnen voelen hoe mooi het is als er afstemming mogelijk is. Als je op een lijn zit met iemand, doordat de persoonlijkheden klikken. Dit gevoel overstemt alle culturele miscommunicaties.

Een mens hoeft niet te verbloemen dat hij ergens anders vandaan kom. Zo speel ik in Afrika op mijn klarinet (een niet alledaags instrument daar) allerlei stijlen: klezmer, hoempapa, jazz, die ik weer mix met lokale muziek. Ook vertel ik Europese fabels en sprookjes op scholen in Ghana en Benin. Natuurlijk pas ik me aan. Mijns inziens is het minstens zo belangrijk jezelf en je roots niet te camoufleren, maar te tonen. Daardoor kunnen anderen weer op jou afstemmen. Als het goed is vind en raak je zo elkaar.

In Nederland vertel ik verhalen over Afrika. De wijsheden, vriendschappen, mooie muziek en gezelligheid die ik heb mogen ervaren, wil ik doorgeven hier. Er is hier nog veel onduidelijk over dit reusachtige continent. Bij mij net zo goed, nooit zal ik alles doorgronden. Ik doe wel mijn best, het is mijn leven. Door te lezen, te what´s appen met dierbaren overzee, er heen te gaan, te studeren, verhalen te memoriseren en liedjes te maken daar en hier, komt al etende de honger. De heerlijke voeding wil ik delen met mensen in mijn moederland. Het maakt niet uit hoe oud, welk niveau of in welke vorm. Samen doen, genieten in het hier en nu, lachen, even onze wereld op z´n kop zetten door ideeën van elders, de nieuwsgierigheid prikkelen. Daar wordt je weer mens van, overal ter wereld werkt dat zo. Dat weet ik bijna zeker.

En de misverstanden heb ik niet verdrongen. Ik gebruik ze juist vaak als basis voor een verhaal. Want wat je raar vindt, hangt maar net af waar je geboren bent. Ik hoop door mijn verhalen en mijn performance het inzichtje te geven, dat raar best leuk en zelfs gewoon kan zijn.

Prince Buju ft Sjoerd – In the War // Muziek in verhalen
  1. Prince Buju ft Sjoerd – In the War // Muziek in verhalen
  2. Improvisation – Sjoerd with Menoj Roekalea // Muziek in verhalen
  3. Avoyure (Long Life)- King Ayisoba Ft Sjoerd // Muziek in verhalen